La Vie Est Belle

La Vie Est Belle
Emmas kryp in

söndag 31 december 2017

2,0,1 och 7

2017. 2,0,1 och 7. Dessa siffror skapar ett tal, ett tal som berättar vilket år vi lever i. Frågan som alltid kommer upp när detta tal blir ett nytt och det blir ett nytt år är "Vad har varit det bästa med detta året?". Man ska tänka tillbaka på detta året och börja tänka på det bästa, men oftast börjar man grubbla på allt det dåliga som hände under året. Alla börjar inte grubbla utan ser det bästa direkt och kan lyfta det och göra det vackert. Men en del hamnar i gamla minnen.

Minnen som får sin röst hörd, efter att ha blivit nedtystade. Tystade för en anledning. Minnen som innefattar sexuella trakasserier, minnen med människor som sårar ens känslor och minnen som omformar sig till tankar. Tankar kring händelser man inte vill tänka på. Tankar utlöser känslor. Som rädsla, ilska, ledsamhet och sårbarhet. Tankarna och känslorna har kanske fått en under året att stänga in sig själv, in i dessa tankar och minnen som får en att stå still. Stå still och se allt man gått igenom rulla runt som en film.

Så varför frågar vi då alltid frågan om vad som har varit bäst det året vi ska lämna? Vi ska ju lämna året, talet och siffrorna. Vi vill se framåt och inte stå stilla medan filmerna rullar. Vi vill känna att det nya kan hjälpa oss att bearbeta det gamla, men för att göra det kan vi inte börja med att titta tillbaka. Vi börjar med att se vart vi är nu. I detta ögonblick. Är vi med vänner? Familjen? Själv? I ett lugn? På en susande klubb? På en klippa vid ett stormigt hav? Ett lugnt hav? Spelar ingen roll vart man är, bara man är i ett ögonblick. När vi känner att vi är i nuet, kan vi se framåt. Låta livet styra dagen, kunna undra vad morgondagen har att erbjuda ens liv. Man kan hoppas på vissa saker, men glöm inte att allt kanske inte händer. Det kanske inte var meningen att det skulle hända nu. När man kan lita på att livet ger en mening, kan man se tillbaka och göra något annorlunda. Ringde du inte den personen du tänkte göra förra året. Varför inte göra det idag? Gjorde du ett misstag förra året, varför inte lära dig av det idag? Såg du inte människorna som behövde hjälp förra året? Se människorna idag. Älskade du inte personen förra året? Älska hen idag eller så länge du kan.

Istället för att ställa frågan om vad som var det bästa med året. Tänk, vad du skulle kunna göra imorgon, eller redan nu. Vad skulle du vilja försöka få ut av det nya året? Det betyder inte att du behöver lyckas, utan känn att du hade en tanke, men det blev lite annorlunda.

2017. 2,0,1 och 7. Dessa siffror skapar ett tal, ett tal som berättar vilket år vi lever i. När klockan slår 00:00 och fyrverkerierna börjar sprida ljusstrimmor på den mörka himlen, då blir talet ett annat. De blir 2018. 2,0,1 och 8. Det ger oss ett nytt år, ett nytt sammanhang, nya minnen, nya värderingar, nya utmaningar. Men kanske framförallt en ny chans att kunna göra en förändring, för dig själv, men också för andra på vår planet. För detta tal är vårt allas år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar